Her finder du inspiration til vilde urter, bær og andre spiselige ting du kan finde i naturen.
Klik på den blå tekst og se hvilke opskrifter, der er for lige præcis denne plante
Når man skal sanke urter, eller andet godt til gryden er der nogle forholdsregler det er godt at følge. Nedenstående faner beskriver, ting man bør være opmærksom på. God tur ud i den store fælles køkkenhave.
Det er ikke alle svampe der er spiselige og der er mange af dem der kan spises, der kan forveksles med en farlig eller en endog giftig dobbeltgænger.
Så man bør holde sig til de svampe, man kender 100 % samt kende til de giftige forvekslings muligheder.
Spis aldrig svampe, hvor der er den mindste tvivl om arten.
Spis kun anerkendte spisesvampe
Indsamle kun friske svampe til madlavning, og nedkøl evt. madrester straks
Begynd altid med en lille portion af en ny spisesvamp- så kan eventuel overfølsomhed vise sig,i et mindre voldsomt omfang
Spis ikke rå vilde svampe, da mange kan give ubehag, hvis de indtages rå.
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Emner/Mad_og_drikke/Sider/Svampe.aspx
Ved indsamling af vilde planter
Er der ligeledes forvekslingsmuligheder, nogen arter har en dobbeltgænger der kan give alvorlige forgiftninger. Derfor bør man også her som for svampe være absolut sikker på at det er den rigtige plante der kommer i gryden.
Er man det mindste i tvivl, så kasser det fundne og undgå der ved en eventuel forgiftning.
Spis kun friske planter
Spis kun planter, indsamlet hvor evt. forurening er minimal.
Eksempelvis Ramsløg, her kan denne skønne spiseplante forveksles med to giftige nemlig Liljekonval og Høsttidsløs. De tre planter kan vokse side om side.
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Emner/Mad_og_drikke/Sider/Ramsloeg.aspx
Vores viden om sundhedsskadelige indholdsstoffer i tang er mangelfuld. Nedenstående råd mindsker risici ved at spise vildt forekommende tang. Som for svampe og vilde planter sker indtagelse af tang fra naturen på eget ansvar.
Hvis man ønsker at spise tang fra danske farvande, anbefales det at følge nedenstående råd:
Spis kun de arter af tang som har en lang historisk anvendelse som fødevare i Nordeuropa. FX arter som blomkålstang (Chondrus crispus), blæretang (Fucus vesiculosus) og rød purpurhinde (Porphyra purpurea).
Undgå søl (Palmaria palmata) og sargassotang (Sargassum muticum).
Hvis du er i tvivl om, hvilken art den tang, du har fundet, tilhører, så undlad at anvende den.
Tang skal rengøres omhyggeligt inden brug. Ved indsamlingen skylles tangen i havvandet og alle synlige organismer, der måtte sidde på tangen fjernes. Tangen vaskes grundigt i postevand, men først lige inden brug eftersom ferskvand nedsætter tangens holdbarhed.
Pluk kun tang der er helt frisk. Tangen skal høstes i vandet og aldrig samles fra stranden.
Spis kun tang, der har vokset i klart og rent vand. Undgå at samle tang ved havne og byer samt ved å- eller spildevandsudløb.
Mennesker, der lider af visse sygdomme i skjoldbruskkirtlen, gravide, mindre børn og mødre, der ammer deres børn bør være særdeles påpasselige med at spise dansk tang.
Husk det generelle kostråd om at spise varieret. Ved at spise varieret får du en alsidig ernæring, og samtidig mindsker du risikoen for at få et stort indtag af forureninger.
Tang er fint at spise en gang imellem, men man skal være forsigtig med at spise tang hver dag, specielt hvis man altid spiser den samme tangart.
Hvis man ønsker at spise meget tang, skal man holde sig til de arter, der er undersøgt – eksempelvis noritang.
http://www.foedevarestyrelsen.dk/Forbruger/Emner/Forurenet_og_inficeret_mad/Sider/tang.aspx
Agerkål
Almindelig syre
Bellis
Birk
Brændenælde
Bøg
Blæretang
Blåbær
Brombær
Cikorie
Døvnælde
Eg
Elm
Ene
Feber-nellikerod
Fuglegræs alm
Følfod
Gederams
Gåsepotentil
Hassel
Havtorn
Hvidtjørn alm
Hyben
Hyld
Læge-kokleare
Mirabel
Mælkebøtte
Ramsløg
Rødgran
Rølike
Røn alm.
Sankthansurt
Salturt
Skovhindbær
Skovjordbær
Skovmærke
Skovsyre
Skovæble
Skvalderkål
Slåen
Strandkål
Strandmandstro
Strandsennep
Sødskærm
Timian
Tranebær
Tusindfryd
Tyttebær
Vandkarse
Vandmynte
Vejbred
Vild kørvel
Viol, martsviol