NATURKØKKENER VED ODENSE FJORD

Lån et af de tre gratis naturkøkkener i området omkring Odense Fjord, og tag ud med familie og venner og lav velsmagende mad i skønne omgivelser – hele året rundt. Findes i Klintebjerg, på Vigelsø og ved Skibhusgården.

MAD SMAGER BEDST NÅR DEN ER TILBEREDT I NATUREN OVER ÅBEN ILD!

Ved Odense Fjord finder du hele 3 udekøkkener i naturen, hvor du kan lave mad under åben himmel med fantastisk udsigt sammen med familie og venner.

Vores naturkøkkener, som finder du i Klintebjerg på Nordfyn, på øen Vigelsø midt i fjorden og ved Skibhusgården i Odense. De indeholder bålsted med grillrist, raketovne og pizzaovn. Det er gratis at låne køkkenerne. Der er alt det grej du har brug for – du skal bare selv medbringe råvarerne. Alle 3 steder kan I desuden overnatte i sheltere.

Naturkøkkenerne bookes ved at kontakte Rikke Molin – send mail

Du får tilsendt en kode, så du kan låse op til grejet.

Få mere information i vores hæfte med vejledning i brug af køkkenerne, opskrifter og inspiration til at sanke vilde urter m.m. Klik her for at downloade inspirationshæfte

Læs mere om de tre udekøkkener og projektet “Fynboerne ud til fjorden” nedenfor.

Vi håber, at du bliver inspireret til at komme ud under åben himmel.

Velbekomme!

KLINTEBJERG

Der er to stk. to-personers shelters på det ved Klintebjerg Havn. Toilet og vand ved parkeringspladsen ca. 50 m. fra shelters.

Booking af shelters ved Klintebjerg Havn: www.bookenshelter.dk
Lån af naturkøkkenet ved Klintebjerg Havn send mail til Rikke Molin, Skibhusgården: Send mail

Klintebjerg er en lille privatejet havn lige ud for Vigelsø midt i Odense Fjord. Frem til 1921, hvor kanalen ind til Odense havn blev indviet, var Klintebjerg udskibningshavn for Odenses virksomheder. I den lavvandede fjord kunne fragtskibene nemlig ikke gå længere ind og derfor satte de varer af i Klintebjerg. Fra 1843 og frem til 1921 kunne man i Klintebjerg derfor finde både et stort pakhus i tre etager på havnen, et cikoriebrænderi, kalkværk, saltværk og en skallefabrik. Desuden et eddikebryggeri, et savværk og et toldsted. I dag er det havnen og Klintebjerg Efterskole, som er en central del af livet i den lille by.

I fjorden ud for Klintebjerg findes et rigt dyreliv. Under overfladen er muslinger, krebsdyr og sandorme. Dyrene er føde for fjordens vade- og andefugle, imens de planteædende fugle som svaner og blishøns er glade for det lave vand, som gør det let at komme ned til tangplanterne på bunden. Fuglene yngler, hvor de kan få fred for mennesker og rovdyr, mest på holme og øer i fjorden. Karakteristiske fugle i fjorden er knopsvane, edderfugl, skallesluger, stormmåge og havterne. Havnen bestyres af Klintebjerg Bådelaug – kontaktoplysninger: www. klintebjergbaadelaug.dk

VIGELSØ

Vigelsø er den største ø i Odense Fjord. Den er en del af fjordens Natura 2000-område. Øen er både fuglebeskyttelsesområde og habitatområde – og dermed yngleplads for mange ande- og vadefugle.

Vigelsø blev i 1990 købt af Skov-og Naturstyrelsen. Efter opkøbet har øen gennemgået en forvandling fra landbrugsø til en ø med fokus på natur og biodiversitet. På den nordlige del af øen har man genrejst skov med samme slags træer, som også voksede på øen i stenalderen primært eg og lind. Engene afgræsses af kreaturer, som sørger for, at arealerne ikke gror til.

De tre fjordkommuner Nordfyns Kommune, Kerteminde Kommune og Odense Kommune driver Naturskolen på Vigelsø, som primært benyttes af foreninger, skoler og institutioner. Den kan dog også bookes af private.

Der er en fem-personers shelter på Vigelsø i Egeskoven bag Fodermesterhuset.

Toilet og vand findes i sommerhalvåret i Fodermesterhuset ved molen. Brænde må sankes i skovbunden. Husk at tage alt affald med retur til fastlandet.

Booking af shelter på Vigelsø: www.bookenshelter.dk.
Booking af sejlads til Vigelsø, naturvejledning, samt ophold på Vigelsø Naturskole: www.skibhusgården.dk

Lån af naturkøkken på Vigelsø send mail til Rikke Molin, Skibhusgåden: Send mail

På Vigelsø findes også en naturkasse med en masse køkkengrej til madlavning på bål, som kan lånes ved at sende mail til Rikke Molin, Skibhusgåden: Send mail

SKIBHUSGÅRDEN NATUR- OG FRILUFTSCENTER

I haven bag naturskolen finder du en æblehave, et naturkøkken og en række shelters som udlånes. Der er to klassiske shelters af træ med plads til ca. 6 personer i hver. Desuden findes to runde halmhus-shelters med plads til ca. 10 personer i hver. Ud over naturkøkkenet er der en bålhytte og en bålplads begge med grillriste. 

Vand findes flere steder ved bygningen i sommerhalvåret. Der er toilet for enden af det levende hegn.

Det koster 30 kr. pr. person der overnatter i shelterne (Mobilepay – se skilte på pladsen). Benytter du ikke vores shelters er pladsen gratis at benytte.

Booking af shelters og området: Send mail til Michael miaja(a)odense.dk / eller Rikke: rikm(a)odense.dk

En naturkasse med bålgryder ol. kan bookes – send mail til Michael miaja(a)odense.dk .

På Skibhusgården Natur- og Friluftscenter kan du både låne grej og blive klogere på naturen. På Skibhusgården findes nemlig en hel håndfuld af naturtilbud til både børn og voksne:
• Haver til Maver tilbyder jordnær køkkenhaveformidling til skolebørn.
• Fjordens Dag laver et stort årligt friluftsevent ved fjorden.
• Grejbank Fyn udlåner grej til foreninger og skoler, fx kanoer, trangiaer, telte og mountainbikes.
• Naturvejlederen tilbyder formidling og undervisning til både børn og voksne.

Udover at været et stærkt natur- og friluftscenter, har vi også faciliteter til undervisning både inde og ude. 

FYNBOERNE UD TIL FJORDEN

På Skibhusgården vil vi gerne gøre det attraktivt for børnefamilier, skoler, institutioner og andre borgergrupper at være ude hele året. Med ønsket om at skabe mere aktivitet i den indre del af Odense Fjord, gav Nordea Fondens kystpulje støtte til opførsel af to runde shelters, der er bygget med vægge af halm, beklædt med ler og med grønt tag. De to shelters ligger på Skibhusgården. Fonden har ligeledes støttet udviklingen af tre udekøkkener med grill, pizzaovn og raketkomfur. De tre udekøkkener er placeret i haven ved Skibhusgården, ved Klintebjerg Havn og ved Naturskolen på Vigelsø. For at gøre det lettere at komme ud til fjorden hele året, omfatter projektet også tre eldrevne ladcykler.

Trangiasæt Grejbank Fyn