KRYDDERSNAPS

Med kryddersnaps kan man fylde forår og sommer på flaske. Skibhusgården har lavet en samling af urter og bær, med trække tider på, der er også en fremstillings vejledning. Hvordan man ønsker sin snaps er individuelt, så der er rig mulighed for at eksperimentere.

Vejledning til kryddersnaps
En hurtigguide til at komme i gang med selv at eksperimentere.

Trin 1

Pluk urter eller bær. Ingredienserne skylles godt for urenheder og duppes tørre, med et viskestykke.

snaps-1

Trin 2

Lav en essens. Fyld et rent syltetøjsglas med urter eller bær.
Fyld herefter alkohol i glasset ca. 1 cm over bær eller urterne.
(alkohol skal være neutral som Vodka – klar Svendborg eller Klar Brøndum)
Sæt lufttæt låg på, og lad det trække et sted hvor temperaturen ikke er for høj og udsættes for direkte sollys.
Vær opmærksom på at trækketiden varierer, på de enkelte bær og planter. Trækker de for længe, vil man få for mange bitterstoffer trukket ud. Man kan undervejs smage på essensen, for lige netop at få den smag frem man godt kan lide. Smag er individuel og det giver mulighed for at eksperimentere. At lave kryddersnaps er lidt ligesom at lave mad, opskriften er vejledende.

Grov tommelfingerregel:
De fleste bærsnapse skal trække 2-3 måneder.
Blade – blomster og knopper i få dage eller uger.
Husk: at få dato og indhold på glasset/flasken

Trin 3

Filtrer essensen gennem et kaffefilter eller et fugtet klæde. Hæld den filtrerede essens/snap på en ren flaske

Trin 4

Bland essensen op efter behov med neutral alkohol.
Grov tommelfingerregel blandes 1 del essens 5 til 6 alkohol. (vodka, snaps)
Smag dig frem til det forhold, der er det rigtige for dig.

Og nyd det!

Her kan du hente et hæfte der beskriver forskellige urter og drambrygning. Klik her for Pdf 

Acer pseudoplátanus

Blomsterne kan anvendes.
Trække tid: 3-4 dage.
Smag: mildt krydret.
Samletidspunkt maj-juni

Frugten fra ahorn, i frisk tilstand kan bruges.
Trække tid 3-4 dage.
Smag: let bitter.
Samletidspunkt juli- september

Achillea millefólium og Nyserøllike, Achillea ptármica

Blomsterne kan anvendes.
Trække tid 3-4 dag:
Smag: krydret, ved længere lagring vil den vinde i smag, med et let strejf af lakrids.
Samletidspunkt: juni-august

Prunus padus

Blomsterne kan anvendes
Trække tid: 3-4 dage
Smag: frisk, krydret
Samletidspunkt: maj- juni

Bærerne kan anvendes
Trække tid: 3 måneder
Smag: frisk,krydret
Samletidspunkt: august – september

Agrimónia eupatória

Blomsterne kan anvendes.
Trække tid: 4-5 dage.
Smag: frisk.
Samletidspunkt maj- august.

Vaccínium myrtíllus

Almindelig i Jylland og på Bornholm, resten af landet findes blåbær hist her
Frugten kan anvendes
Trække tid: 3 måneder
Smag: sødlig
Samletidspunkt: juli-august

Thymus pulegioídes

Kviste med blad fra planten kan bruges
Trække tid: planten kan ligge i snapsen hele tiden
Smag: mildt krydret, smagen er mildere end hvis det var have udgaven af timian
Samletidspunkt: april – august

Bladene kan anvendes.
Trække tid: 5 dage.
Smag: let krydret.
Samletidspunkt maj- juni

Veddet kan anvendes.
Trække tid: 1 år lagres i 2 år.
Smag: cognac/whiskey.
Samletidspunkt: hele året

Barken kan anvendes.
Trække tid: 4 måneder.
Smag: krydret.
Samletidspunkt: februar – april

Agern kan anvendes.
Trække tid: 5 måneder.
Smag: krydret.
Samletidspunkt: september – oktober

Gálium vernum

Blomsterne
kan anvendes.

Trække tid 1 uge

Smag krydret

Samletidspunkt juli og august

Blomsterne kan anvendes.

Trække tid 5 dage.

Smag: Frisk, krydret.

Samletidspunkt: Juni- juli

Bærerne kan anvendes.

Trække tid: 1månede.

Smag: Frisk, krydret.

Samletidspunkt: august -september.

Ericá tetrálix

 Blomsterne kan anvendes
Trække tid: 1 måned
Smag: krydret
Samletidspunkt: juli-september

Rosa rugósa

Blomsterne kan anvendes
Trække tid: 8-10 dage
Smag: sødlig krydret
Samletidspunkt: juni-juli
Frugten kan anvendes
Trække tid: 6-8 uger
Smag: let krydret
Samletidspunkt: august -september

Tílla cordáta

Blomsterne kan anvendes
Trække tid: 3-4 dage
Smag: frisk, krydret
Samletidspunkt: juni- juli

Myrrhis odoráta

Hele planten kan anvendes
Trække tid: 4-5 dage
Smag: lakrids
Samletidspunkt: maj -juni

Roden kan anvendes
Trække tid: 14 dage
Smag: sød og rund
Samletidspunkt: marts – april

 

Snaps med æbler og sødskærm
1 flaske klar snaps eller vodka, 3-4 æbler, 1 håndfuld sødskærm, så friske skud som muligt.
Skyl æblerne og skær dem i både og fjern kernehuset. Skyl sødskærmen.
Put det hele i et stort glas og hæld snapsen over. Stil den køligt og mørkt og lad det hele trække i 10-12 dage.
Si snapsen, hæld på flaske og nyd med måde. Skål

Oxycóccus palústris

Almindelig i Jylland, oplagt at samle ind hvis man skal til Vestkysten i efterårsferien
Frugten kan anvendes, bærret skal helst udsættes for frost
Trække tid: 3 maåneder
Smag: sødlig
Samletidspunkt: september – oktober

Chamomílla recutíta

Blomsterne kan anvendes.
Trække tid: 6-8 dage
Smag: Frisk, krydret.
Samletidspunkt: juni – september